Klimaatplafonds
De hoogste standaard in goed geklimatiseerde ruimtes

Solid Air Climate Ceilings heeft samen met de partners onbegrensde mogelijkheden als het gaat om het ontwerp van het klimaatplafond. Solid Air is niet gebonden aan een leverancier of product zodat opdrachtgevers oneindig kunnen variëren in samenstelling. Naast integratie in de standaard systemen, zoals een bandraster- of een cassettesysteem, kan het metaal plafondsysteem worden toegepast in o.a. plafondeilanden, een 'trapezium' en/of 'gewelfd' plafond. Ook combinaties met andere plafondtypes geven nieuwe mogelijkheden als het gaat om kleur, materiaal en kostenaspecten.


Werking van klimaatplafonds

Kenmerk van klimaatplafonds is de afgifte van koel- of verwarmingseffect door een watervoerend plafondsysteem. De elementen die de luchtkwaliteit verzorgen worden geïntegreerd in het klimaatplafond.

Bovendien wordt met een klimaatplafond thermische behaaglijkheid gecreeërd, omdat koelen van boven veel prettiger is dan koelen van beneden. Waarom? Een mens functioneert het beste met een koel hoofd en warme voeten. Is dat omgekeerd, dus een warm hoofd en koude voeten, dan voelen we ons onbehaaglijk. De energieoverdracht vindt bij klimaatplafonds grotendeels plaats middels straling. Er is geen transportmedium nodig zoals lucht. Daardoor veroorzaakt een klimaatplafond geen tocht. Bijkomend voordeel van klimaatplafonds is dat er minder energie gebruikt wordt dan bij andere klimaatsystemen.

Voordelen klimaatplafonds:

  • Verwarmen, koelen en luchtverversing in één
  • Altijd een behaaglijk en gelijkmatige temperatuur zonder overdadige luchtbeweging (tocht)
  • Lage energiekosten en onderhoudsvrij systeem
  • Lange levensduur (minimaal 20 jaar)
  • Positieve invloed op duurzaamheidscertificeringen,  zoals BREEAM

Naast de praktische voordelen hebben klimaatplafonds ook een zeer positieve bijdrage aan het welbevinden van de bewoners van de ruimte. Doordat de verwarming en koeling plaatsvindt door stralingseffect en er geen sterke luchtstromingen nodig zijn voor het realiseren van het juiste binnenklimaat, geeft het systeem de hoogste comfortklasse. Het systeem kan in de winter met lagere ruimtetemperaturen werken waardoor een behoorlijke besparing op de verwarmingskosten kan worden gerealiseerd.

Plafondtechniek

Als het gaat om het ontwerp van en de wensen voor een klimaatplafond, dan zijn de mogelijkheden oneindig. Wij betrekken de basispanelen van diverse leveranciers volgens ons eigen ontwerp. Perforatiepatronen, materiaaltoepassing, ophang- en montagesystemen, afwerking en inpassen van diverse materialen van derden zijn custom made.

Toepasbaarheid

Voor een klimaatplafond worden vaak metaalplafonds met panelen van 300 mm t/m 600 mm breed en een dikte van 0,7 mm toegepast. Specials en andere afmetingen behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden. 

Het C-bandraster en kanthout met (klem)hoeklijn zijn de meest voorkomende (zichtbare) constructieonderdelen. Naast integratie in deze standaardsystemen kan het metaalplafondsysteem worden toegepast in o.a. plafondeilanden, een trapezium- en / of gewelfd plafond. Ook combinaties met andere plafondtypes geven nieuwe mogelijkheden als het gaat om kleur, materiaal en kostenaspecten. Hoe dan ook, wij zorgen ervoor dat het gewenste ontwerp als klimaatplafond uitgevoerd kan worden.

Verlichting

Naast thermische behaaglijkheid en een fraaie uitstraling is een goed verlichtingsplan een wezenlijk onderdeel van de inpandige omgeving. Een goede lichtoplossing vraagt om expertise en ervaring. Optimale (kantoor) verlichting wordt bereikt door dit te integreren in het klimaatplafond en de perfecte afstemming met daglichtinval.

Solid Air Climate Ceilings heeft diverse partners op het gebied van verlichting waarmee wordt samengewerkt en waarmee al in een vroeg stadium van een project de juiste afstemming plaatsvindt. Zo is er voor diverse toepassingen een LED armatuur ontwikkeld voor inleg vanaf de zichtzijde van de panelen. Ook afstemming met andere partijen, het in prefab aanbrengen van bekabeling en schakelmateriaal en het coördineren van deze technieken in onze plafonds, behoort standaard tot de mogelijkheden. 

Waar experts op het gebied lichttechniek en klimaatplafonds samenkomen wordt software toegepast die zowel de lichtberekeningen, waterzijdige opbrengsten en volledige bouwcoordinatie samenbrengt via BIM modellering en autocad; alle beschikbare informatie kan hiermee worden verwerkt. 

Luchtroosters

Waar elk type rooster toegepast kan worden in het klimaatplafond is het rooster CTVK het meest geschikt voor het toevoeren van gekoelde en verwarmde lucht. De hoog inducerende werking buiten het rooster en het zuivere radiale uitblaaspatroon verkregen door de gepatenteerde stabilisator zorgen voor een minimale vervuiling van zowel rooster als plafond. Het rooster is volledig weggewerkt achter en aangepast aan het specifieke fijne perforatiepatroon van het klimaatplafond.

Akoestiek

Een eersteklas werkplek heeft naast een juiste luchtkwaliteit/thermische behaaglijkheid, een uitstekende akoestische balans. Dit wordt gerealiseerd door een juiste akoestiek welke aansluit bij de gebruiker, de activiteit en de ruimte. De klimaatplafonds van Solid Air Climate Solutions beschikken over buitengewoon goede geluidsabsorberende eigenschappen.

Geluidsabsorptie

Geluid bestaat uit trillingen die zich voortbewegen door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht. De akoestiek in een ruimte is afhankelijk van absorptie en reflectie van het geluid door wanden of attributen en de grootte van de ruimte. Geluid wordt geabsorbeerd door perforatiepatronen in de metalen plafondpanelen en het aanbrengen van speciale bekleding in de plafondelementen. Hoe beter de absorptie, hoe korter de nagalmtijd en hoe lager het geluidsdrukniveau in de ruimte.

Overlangs geluidsisolatie

In gebouwen met een kantoorfunctie is het vaak gewenst om op verdiepingsniveau de beschikbare ruimte vrij indeelbaar te laten, waardoor er vaker gebruik wordt gemaakt van scheidingswanden. Wanneer deze scheidingswanden niet doorlopen tot aan het plafond ontstaat er horizontale geluidsoverdracht. Om te voorkomen dat het geluid van ruimte één overgaat naar ruimte twee wordt er geïsoleerd door middel van verticale drukschotten of gipsinlage in de panelen. De doorgifte van geluid wordt op deze manier aanzienlijk gereduceerd.

Kwaliteit

CE Verklaring

Solid Air levert en monteert haar plafonds conform NEN-EN 13964. Daarnaast wordt bij oplevering voor het betreffende plafondsysteem de CE-verklaring van overeenstemming afgegeven.

Final Clean

De door ons opgeleverde plafonds hebben een final clean ondergaan, waardoor er een brandschoon systeem wordt opgeleverd!

VCA

Wij zijn als bedrijf VCA-gecertificeerd en vanzelfsprekend zijn ook onze monteurs in het bezit van een VCA-certificaat. 

Eindcontrole

De eindcontrole van het klimaatplafond vindt plaats met behulp van een infrarood inspectie. De thermografische beelden geven een integraal beeld van de werking van de klimaatplafonds. Deze inspectie van het gehele plafond inclusief eindrapportage wordt zonder meerprijs uitgevoerd.

Hydraulische balans

De kwaliteit van het klimaatplafond wordt naast de visuele aspecten van het plafond, bepaald door de thermische werking van de activering. Tijdens het ontwerpproces wordt met de basisgegevens van de opdrachtgever als uitgangspunt, veel zorg besteed aan een optimale hydraulische balans van het klimaatgedeelte. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van paspanelen. Wij sluiten uit dat er vermogensverlies optreedt als gevolg van onbalans. Het vermogen dat onze activeringen afgeven is gemeten conform EN 14240 / EN14037. 

Voor meer informatie stellen wij een aantal downloads beschikbaar. U opent deze door te klikken op onderstaande links:

Producten in deze categorie

Klik op een categorie of product om deze te openen
Stucwerk klimaatplafonds

In de woningbouw wordt de vraag naar duurzaamheid en comfort steeds professioneler bijgesteld. Solid Air zag deze behoefte als een uitdaging en ontwikkelde een klimaatplafond met het accent op de woningbouw, waarbij ieder paneel uniek is. Het stuc klimaatplafond is toepasbaar in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en leent zich ook goed voor woningbouw gerelateerde projecten, zoals appartementen, hotels en zorgcentra. 

Metalen klimaatplafonds

De meest toegepaste vorm is het geheel vullende plafond met standaard ophangsysteem. Daarnaast kan een metaal plafondsysteem worden toegepast in onder andere plafondeilanden, een trapezium en/of gewelfd plafond. Ook combinaties met andere plafondtypes geven nieuwe mogelijkheden in kleur, materiaal en kostenaspect.

Hybride plafondeilanden

Hybride klimaatplafondeilanden van Solid Air zijn de best presterende op de Nederlandse markt. Zo hebben ze 30% meer vermogen dan traditionele klimaatplafondeilanden. Hybride klimaatplafonds zijn de oplossing voor renovatie projecten waar een geringe inbouwhoogte beschikbaar is.

Geïnteresseerd in de beste oplossingen voor uw organisatie?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Offerte aanvragen

Na het klikken op de button komt u in uw eigen emailbox waar u uw offerte aanvraag (inclusief bijlagen) direct kunt sturen naar offertes@nijburg.com.

Vraag offerte aan