Blinde montage

Bij het hakensysteem wordt een plafondraster vergelijkbaar met een bandrastersysteem voorzien, alleen worden de plafondelementen niet op de rasters geplaatst, maar onzichtbaar aan de rasters gehaakt. Hiervoor worden Z-vormige haken onder de rasters aangebracht. Dankzij de onzichtbare montage ontstaat een volledig vlak plafond met een rustig en optisch fraai aanzicht.

Desgewenst kunnen voor het aanbrengen van bijvoorbeeld verlichtingsarmaturen technische stroken worden toegepast, die net als de plafondelementen blind aan de rasters worden gehaakt. Grotere componenten zoals plafondroosters worden in de plafondelementen zelf aangebracht, waarbij kan worden gekozen voor zichtbare montage (rooster in een sparing in het plafondelement gemonteerd) of juist geheel onzichtbaar, waarbij een speciaal ventilatierooster op het plafondelement worden geplaatst en lucht via de perforatie van het plafondelement inblaast of retour aanzuigt.

Een andere blinde montagezijn de zogenaamde klemcassette ’s. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden worden plafondelementen aan een raster aangebracht door middel van een klemsysteem. Daarbij kunnen kleinere plafondelementen worden toegepast dan bij het hakensysteem (bijvoorbeeld 600 x 600 mm) waardoor het systeem een ander, maar eveneens fraai aanzicht biedt.