Duurzaam Gebouwd: Prefab

Duurzaam Gebouwd: Prefab

In de komende tien jaar moet er veel gebeuren in de woning- en utiliteitsbouw. We zeggen vaarwel tegen aardgas, we dringen de CO2-uitstoot fors omlaag en zorgen voor energieneutrale of zelfs energieleverende gebouwen. Snelheid maken om deze enorme bouwopgave in te vullen is cruciaal, maar is de capaciteit in mens en kapitaal er wel en hoe kunnen we snelheid maken?

Uit een gesprek met Martin van Hardeveld van Nijburg Klimaattechniek blijkt dat prefab een belangrijke randvoorwaarde vormt om deze uitdagingen beet te pakken. ‘Slimmer Werken’ noemt Nijburg dat, het in de fabriek vervaardigen van onderdelen die met eenvoud plug & play op de bouwplaats kunnen worden ingezet. Van Hardeveld blikt eerst terug naar hoe het traditionele proces eruitzag: “Voorheen kregen we dozenvol met materialen op pellets. Het was af en toe een zoektocht naar de spullen die je nodig had en je verloor efficiëntie. Had je het juiste materiaal niet bij je, dan kon je weer teruglopen om de juiste spullen in handen te krijgen. Het materiaal ligt dus veel overzichtelijker en professioneler op de bouwplaats.”

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Duurzaam Gebouwd. Voor het hele artikel verwijzen wij u graag naar de website.

Dit interview maakt onderdeel uit van een whitepaper die Duurzaam Gebouwd in samenwerking met Nijburg produceert over ‘Slimmer werken’. Binnenkort lees je deze whitepaper in de kennisbank van Duurzaam Gebouwd.